Svenska pipmakare

Hantverket börjar återupptas i Sverige igen, och intresset för gamla traditioner i vårt ultramoderna samhälle kanske är på väg tillbaka.
Piprökningen har inte dött ut. Det är inte bara äldre herrar som sitter i gungstolen och bolmar på sina pipor längre. Även yngre människor har insett det positiva med att röka pipa lite då och då, kanske för att gå i sina förfäders fotspår.

Om man vill reparera sin gamla pipa som man kanske ärvt från någon gammal släkting, eller helt enkelt låta tillverka en ny, kan man vända sig till en pipmakare. Det handlar nämligen inte bara om att få sitt rökningsbegär stillat. Man efterfrågar ofta design, detaljer, bra material samt en unik pipa som är tillverkad av en kunnig och noggrann person.
En del kända pipmakare som Arne Ljung och Sofia Isberg är nu döda, men har man möjlighet att se deras pipor som är rena konstverk, bör man absolut göra det.

Lomma Pipes aka Lars Jönsson

Genom ett möte med den danske, världskände pipmakaren Tom Eltang, började Lars Jönsson från Saxtorp tillverka pipor som han nu exporterar till framför allt Asien.

Vollmer och Nilsson

Vollmer and NilssonDessa två figurer är halvbröder från Malmö och har haft ett brinnande intresse för pipor sedan barnsben. Att röka pipa samtidigt som man samlade på gamla exemplar och även tillverkade nya, har alltid upptagit stor del av brödernas liv. Nu arbetar de som pipmakare i sin egen fabrik och kör för fulla muggar.

Dura Semjaniv

Denne pipmakare köpte en gammal pipbutik i Malmö 1985 som hette Pip-Larsson. Butikens ägare lärde upp Dura i hur man reparerade pipor och så småningom ville Dura även lära sig att tillverka sina egna. En annan stor, svensk pipmakare vid namn Arne Ljung (numera avliden) lärde då upp honom, och på den vägen är det. Han gör nu mycket speciella, storartade pipor med kraftfull design och vackra former.

Nanna Ivarsson

Nanna är svenska men bor numera i Köpenhamn. Hennes kärlek till pipor har gått i arv i flera generationer och som kvinna är det ibland inte lätt att jobba i branschen. Piporna kostar uppemot 40 000 kr.